Costa Rica 2003



Wij (Ann en Pieter) zijn deze zomer naar Costa Rica op reis geweest. We waren op reis vanaf woe 16/7/2003 tot en met woe 6/8/2003. Het is daar volop regenseizoen... af en toe hebben we dan ook een echte bui en/of wat motregen gehad, maar de meeste dagen waren bewolkt en droog. Soms hebben we prachtige zonnedagen gehad.

Costa Rica is een schitterend land. Alles wat toeristisch (lees parken, activiteiten...) is, wordt in harde dollars betaald. Wij zijn het land rondgetrokken met het lokale openbare vervoer. Deze bussen zijn niet alleen goed geregeld, maar ook nog vrij goedkoop.

Costa Rica is een land dat je bezoekt voor haar natuurpracht. Meer dan 25% van het land is op één of andere manier beschermd gebied. In de vele nationale parken krijgt men aapjes, luiaards, kaaimannen, miereneters... en vele vogels te zien. Geleidelijk wordt het spotten van deze verschillende dieren een ware verslaving.

Voor wie onze route wat wilt volgen:

We vertrekken vanuit San Jose, maar in deze (eerder ongezellige) hoofdstad blijven we niet lang. Van hieruit trekken we naar de prachtige nevelwouden van Monteverde en overnachten daar in het kleine en toeristische dorpje Santa Elena. We hebben geluk en zien daar de vrij zeldzame maar zo symbolische Quetzal .

Met een bootje over het Arenal stuwmeer naar Fortuna zetten we onze weg verder om de Arenal vulkaan gloeiende lava te zien spuwen, spijtig genoeg (en dat is dan weer een van de nadelen van het regenseizoen) blijft hij in de wolken.

Onze route brengt ons langs Liberia naar het Santa Rosa nationaal park. Dit is het enige droge woud nog in Latijns Amerika en het verliest in het droge seizoen haar bladeren. Daarna trekken we naar Playa Hermosa aan de Stille Oceaan. Even tot rust komen op het strand en als we daar dan toch zijn... een duikje.

In het tweede deel van onze tocht concentreren we ons op het Caraïbisch gebied: een uitstap naar het prachtige regenwoud van Tortuguero.

Costa Rica is ook een land van schildpadden. Sommige van de stranden zijn broedplaatsen van verschillende soorten zeeschildpadden en dit aan beide kusten. Zo zijn wij getuigen van een grote groene zeeschildpad (+/- 1,5 meter) tijdens het leggen van haar eieren.Als er te veel licht op het land is komen de zeeschildpadden niet uit het water. Ook tijdens hun zoektocht naar een geschikte nestplaats en tijdens het graven mogen deze beesten niet gestoord worden. Ze zouden terug de zee in kunnen gaan. Maar eens dat het eieren leggen begonnen is, kan er niet veel de beesten nog afleiden. Om ze toch zo weinig mogelijk te storen zijn eigen lampen en/of flashlicht streng verboden. Het enige licht zijn de rood schijnende pillampjes van de gidsen. Maar ze nemen je echt wel mee in de actie waardoor je het eieren leggen, het toedekken van de eieren en het camoufleren van het nest goed te zien krijgt totdat de schildpad terug in de zee verdwijnt. Het was een hele ervaring ... alsof je een geboorte meemaakt.

Na dit avontuur volgt een ander avontuur: wildwater raften op de Pacuare rivier. De soms toch wel indrukwekkende stroomversnellingen (klasse III - IV) brengen ons door een prachtig regenwoud, een mooie afwisseling van adrenaline en natuurschoon. Daarna bezoeken we het natuurpark en tevens relaxed hippie reggae dorpje Cahuita en trekken we helemaal naar het zuiden tot in Manzanillo. Onze laatste dag verkennen we (vanuit San Jose) nog de Poas vulkaan vanuit San Jose.

Costa Rica is een toffe en avontuurlijke reis voor wie van overdonderende natuur, jungle en verborgen dieren houdt.

Het Nevelwoud van Monteverde

Epifieten en bromelia's in Monteverde

Spideraapje nabij de Arenal vulkaan.

Kanotocht door het Tortuguero nationaal park

Zoetwaterschildpad in Tortuguero

Een Kaaiman in het Tortuguero nationaal park

Ann in Cahuita

Een witkop capuchine aapje in Cahuita

Een luiaard in Cahuita

Manzanillo

De krater van de Poas vulkaan